Bunnings Woodville, SA

Duration: August 2007 to March 2008

Value: $13 million

Contract type: AS 4000 with special conditions

Summary: Built Environs delivered South Australia’s (then) largest Bunnings Warehouse in the Adelaide suburb of Woodville two months ahead of schedule, despite a number of labour and resourcing challenges.

The project involved the fast-tracked construction of a pre-cast, metal-clad steel-framed structure with approximately 12,000 m2 of highly burnished concrete showroom floor space, a 2,900 m2 shaded garden centre and 19,000 m2 of landscaped car parking and thoroughfares.

The structures, access roadways, loading areas, paving and car parking areas were built on more than three hectares of existing concrete slabs, machine footings and tunnels that were once a Holden industrial site.

Fit-out works included two mezzanine areas with financial and management offices, staff lunchrooms, meetings rooms, trade desks, public areas and toilets.

Environmentally sustainable design elements were incorporated into the project, with two 23-kilolitre water tanks installed along with a third tank for slow release water retention. The underground tanks feed the garden centre and car park irrigation systems as well as providing water for public and staff bathroom amenities.

Furthermore, in excess of 98 percent of waste generated by the construction project was recycled.

Despite delays to electrical, landscaping and mechanical works due to extreme summer temperatures, as well as Christmas and Easter holiday period shutdowns, the project was completed more than two months ahead of the original programme.

Home > Projects > Retail